Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Produkt, którego pewnie wiele osób nie skojarzyłoby ze zdrowym odżywianiem. Wbrew pozorom smalec wieprzowy i gęsi zawiera zdrowe tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są niezbędne organizmowi. Niesłusznie unikamy go w kuchni! Naukowcy udowodnili, że smalec jest nawet bardziej wskazany niż oleje roślinne. Wysoka temperatura nie zmienia jego składu i nie wpływa na jakość przygotowanej potrawy.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Wzmacnia kości. Jest jednym z bogatszych źródeł witaminy D w żywności. Dzięki obecności tłuszczu jest ona też dobrze przyswajalna przez organizm.
Wspomaga pamięć. Kwas oleinowy (omega-9) poprawia wydajność mózgu, wpływa korzystnie na zapamiętywanie i poprawia zdolność koncentracji. Pomaga przy zaburzeniach pamięci i chorobie Alzheimera.
eguluje poziom cholesterolu. Dzięki zawartości omega-9 wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Usuwa z organizmu nadmiar złego cholesterolu LDL.
Daje energię. Pełnowartościowy tłuszcz jest paliwem dla organizmu. Odpowiada za wzmocnienie systemu odpornościowego, pomaga przyswoić witaminy A, E i K.
Dba o skórę. Kwas linolowy (omega-6) wpływa na nawilżenie i gładkość skóry. Przyspiesza jej odnowę komórkową oraz przeciwdziała pękaniu naczynek krwionośnych.