Do góry

Dania główne Przepis na:

Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami

Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 6222

est to świetna propozycja na obiad, dzięki temu, że koszyczki pieczemy w piekarniku są one dużo zdrowsze nie tradycyjne kotlety mielone i smakują fenomenalnie ;) Ja przygotowałam je z wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie)
  • po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • połowa małej cukinii
  • 2 pomidory rzymskie/śliwkowe
  • 125 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw papryki kroimy w małą kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło i pokrojone papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając.

  2. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki.

  3. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy 3-4 plasterki cukinii i jeden plasterek pomidora.

  4. Następnie pieczemy około 50 minut w 170°C (z termoobiegiem). Na koniec po około 40 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń