Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na klopsiki. Można je przygotować z różnego rodzaju mięsa, ryb, owoców morza, roślin strączkowych lub innych warzyw. Kotleciki drobiowe zasmakują wszystkim członkom rodziny, szczególnie jej najmłodszym reprezentantom. Do przyrządzenia klopsików wybierz kurczaka lub indyka. Rodzaj mięsa, jaki wybierzesz przełoży się na smak i właściwości dania – kotlety z piersi kurczaka będą delikatne i dietetyczne, natomiast dzięki mięsu z ud i podudzi uzyskasz wyraźne w smaku, soczyste i smaczne kotlety. Możesz też skorzystać z mieszanego mięsa. Kotleciki wspaniale smakują jako element dania obiadowego podane z puree ziemniaczanym i duszonymi warzywami. Kotlecików możesz także użyć jako nadzienie do domowych burgerów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Zmiel mięso przez maszynkę lub kup gotowe mięso mielone i włóż do miski. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła, aż warzywa się zezłocą, a następnie przełóż do mięsa. Poszatkuj natkę pietruszki i dodaj do miski, wbij jako i dolej wodę. Sukces kotlecików tkwi w dokładnym wyrobieniu mięsa. Dlatego najlepiej wyrabiaj je ręką. Finalnie mięsna masa powinna być gładka i zwarta. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej, układaj na tacy lub talerzu i wstaw na 20 minut do lodówki.
Smaż kotleciki na rumiano z obydwu stron. Odsącz na ręczniku papierowym i od razu podawaj.