Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki drobiowe smażone z mięsa mielonego z dodatkiem ziemniaków i licznych przypraw to ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a z powodzeniem możesz go także zmodyfikować. Chcąc ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, kotleciki możesz upiec w piekarniku zamiast je smażyć. Dodaj też ulubione przyprawy, by podkreślić indywidualny charakter tego dania.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7192
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 758
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7192
Składniki
Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
Na patelni podsmaż cienką warstwę oleju. Dodaj cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy. Smaż je razem przez minutę.
Dodaj mięso z kurczaka i smaż je aż będzie całkowicie ugotowane. Rozdrabniaj je widelcem lub szpatułką w trakcie obróbki cieplnej. Przełóż je do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Do miski zetrzyj ziemniaki i dokładnie całość wymieszaj. Dodaj jajko i bułkę tartą. Ponownie wymieszaj.
Z mieszanki mięsnej uformuj płaskie kotlety.
Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą przeznaczoną do panierowania, a na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju.
Obtaczaj kotlety w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym tłuszczu, do momentu ładnego zrumienienia.
Kotleciki drobiowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Zostaw je na odpoczynek, na ok. 1 minutę.
Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni.