Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26233

Dodano:

Odsłon: 65889

Propozycja na delikatne, smakowite i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka, świeżych pieczarek i koperku. Kotleciki idealnie sprawdzą się na smaczny, pożywny i sycący obiadek :)

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierki
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte lub drobno pokrojone ząbki czosnku.

  2. Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy obrane i pokrojone w pasy pieczarki, a następnie smażymy wszystko do momentu, aż woda z grzybów odparuje. Studzimy zawartość patelni.

  3. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien oraz włókien i mielimy wraz z ostudzoną cebulą, czosnkiem i pieczarkami w maszynce do mięsa.

  4. Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany koperek, bułkę tartą i 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dodusia222 26 października 2015 Zrobię dokładnie wszystko jak w przepisie lecz zamiast kurczaka dodam indyka mam nadzieję że będzie równie pyszne!!:)przepis super!!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 sierpnia 2015 Tak, z indyka są równie smaczne. Polecam przepis na puszyste, lekkie, bardzo delikatne kotleciki indycze z kaszą manną, estragonem i świeżą natką pietruszki. Te także są idealne na smaczny i pożywny obiad. Przepis można znaleźć tutaj: https://smaker.pl/przepis-kotleciki-z-indyka-z-grysikiem,112446.html

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smyczyk 04 sierpnia 2015 Z piersi indyka są jeszcze lepsze, sprawdziłem i rewelacja. Polecam dodać wędzonej mielonej papryki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 03 sierpnia 2015 Bardzo smakowite kotleciki. Na zdęciu wyglądają apetycznie i zapewne takie są. Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń