Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te klasyczne i proste kotleciki rybne z dorsza są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Świetnie sprawdzą się jako przystawka lub danie główne dla całej rodziny, szczególnie jeśli średnio przepadacie za rybami. W tej wersji poczujesz jedynie delikatny aromat wzbogacony świeżymi ziołami i cebulą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11446
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4978
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10021
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11446
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4978
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10021
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1477
Składniki
Umyj i obierz ziemniaki. Umieść je w dużym garnku razem z dorszem. Zalej składniki lekko osoloną wodą tylko na tyle, aby przykryła produkty w rondlu. Zagotuj na średnio-wysokim ogniu.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 25 minut, wyjmując dorsza po około 5-6 minutach od zagotowania, odcedzając go łyżką cedzakową. Pozostaw go do lekkiego przestudzenia.
Z ryby usuń skórę i ości, a następnie rozdrobnij dorsza widelcem. Zawiń go w ściereczkę kuchenną i rozgnieć. Odłóż na bok.
Gdy ziemniaki będą ugotowane, odcedź je na durszlaku. Umieść ziemniaki w dużej misce i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj drobno posiekane cebulę oraz natkę pietruszki, pieprz, dorsza, jajka i sól, jeśli to konieczne. Wymieszaj wszystko rękoma, aż do uzyskania jednolitej masy.
Za pomocą dwóch łyżek uformuj z masy owalne kuleczki o kształcie jajka.
Rozgrzej olej we frytkownicy lub w głębokiej patelni. Gdy olej osiągnie temperaturę 170 st. Celsjusza, ostrożnie włóż kotleciki rybne do tłuszczu i smaż je na złoty kolor.
Przełóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.