Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Legendarne kotleciki szu szu zawsze robią furorę, gdy tylko podacie je na obiad. Niewiele z nimi roboty, ale smakiem z powodzeniem mogą konkurować z najlepszymi schabowymi lub bardziej tradycyjnymi kotletami mielonymi. Jeśli kotleciki szu szu chociaż raz zagoszczą na twoim stole, gwarantujemy, że będziesz często do nich powracać, a rodzina na pewno będzie nie raz prosić o ich przygotowanie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 409
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 754
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 362
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 409
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 754
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 362
Składniki
Mięso umyj, usuń błonki, wykrój żyłki i ewentualne chrząstki i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pierś z kurczaka lub indyka w poprzek na płaskie kotlety. Postaraj się, by wszystkie kotleciki były równej grubości.
W większej misce umieść wszystkie składniki niezbędne do przygotowania panierki. Będzie to mąka, żółtka jajek, jogurt naturalny, olej, czosnek oraz wszelkie przyprawy. Pozostałe białka z jajek możesz użyć do bezy lub ciastek kokosanek. Natomiast zamiast jogurtu, możesz użyć kwaśnej śmietany 12% lub 18%. Dla wyrazistego smaku możesz też dodać drobno posiekaną małą cebulkę.
Wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Następnie zanurzaj w niej kawałki mięsa i odłóż na talerz lub od razu smaż. Jednak, by mięso nabrało aromatu, odłóż miskę z mięsem w marynacie na minimum godzinę.
Na większej patelni podgrzej olej do smażenia. Na średniej mocy palnika smaż kotlety. Postaraj się, by mięso było równomiernie oblepione panierką. Kotleciki smaż z obu stron na rumiano. By nie za szybko się przypiekły, zmniejsz moc palnika. W ten sposób usmaż wszystkie kotlety. Gotowe kotleciki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podawaj na ciepło, jednak świetnie będą też smakować na zimno, jako zakąska.