Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki w sosie cytrynowo-porowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2693
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2693
Składniki
Kotleciki: ryż wsypuję do wrzącej wody, gotuję 15 minut i odcedzam. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę. Jajka rozbijam, oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam, dodaję cebulę, pietruszkę, mielone mięso, zarodki pszenne. Wyrabiam jednolitą masę. Dodaję ryż, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Formuję małe kotleciki i smażę je na rozgrzanym oleju.
Sos cytrynowo-porowy: pora kroję w plasterki i podduszam na maśle. Żółtka, sok z cytryny, śmietankę, mleko mieszam z solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając), aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaję pora. Mieszam.
50 min
Porcja 540 kcal
Koszt porcji ok. 3,50 zł
Na 4 porcjeŹródło: Kobieta i życie