Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na kotleciki z soczewicy, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają one jednak mąkę, najczęściej pszenną i jajka, a przed smażeniem panieruje się je w bułce tartej, co powoduje, że pochłaniają dużą ilość tłuszczu. Moje eksperymenty wykazały, że da się zrobić kotlety bez mąki, jajek i bułki tartej. Co więcej, nie trzeba nawet gotować soczewicy, jeśli przed użyciem namoczymy ją co najmniej 2-3 godziny i będziemy smażyć kotleciki pod przykryciem. Oczywiście kto woli, może dodać jajko, mąkę (lepiej orkiszową) lub ugotować soczewicę, wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Soczewice moczymy w wodzie przez co najmniej 2-3 godziny, nastepnie odcedzamy wode i wkladamy soczewice do blendera. Dodatkami do ktlecików sa: tarta marchewka, drobno pokrojona szalotka i czosnek oraz posiekana pietruszka. Poza tym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, a kto chce nadac kotlecikom orientalnego smaku moze równiez dodac kuminu albo kolendry.
Wszystkie skladniki blendujemy na jednolita mase, formujemy z niej kotleciki i smazymy na srednim ogniu pod przykryciem. Po usmazeniu wykladamy je na papierowy recznik, aby usunac zbedna ilosc tluszczu. Kotleciki z soczewicy maja róznorodne zastosowanie - jako kotlety do glównego dania, mozna je spozywac z róznego rodzaju dipami lub surówkami, albo jako bezmiesne burgery.