Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na kotleciki z soczewicy, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają one jednak mąkę, najczęściej pszenną i jajka, a przed smażeniem panieruje się je w bułce tartej, co powoduje, że pochłaniają dużą ilość tłuszczu. Moje eksperymenty wykazały, że da się zrobić kotlety bez mąki, jajek i bułki tartej. Co więcej, nie trzeba nawet gotować soczewicy, jeśli przed użyciem namoczymy ją co najmniej 2-3 godziny i będziemy smażyć kotleciki pod przykryciem. Oczywiście kto woli, może dodać jajko, mąkę (lepiej orkiszową) lub ugotować soczewicę, wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Soczewice moczymy w wodzie przez co najmniej 2-3 godziny, nastepnie odcedzamy wode i wkladamy soczewice do blendera. Dodatkami do ktlecików sa: tarta marchewka, drobno pokrojona szalotka i czosnek oraz posiekana pietruszka. Poza tym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, a kto chce nadac kotlecikom orientalnego smaku moze równiez dodac kuminu albo kolendry.
Wszystkie skladniki blendujemy na jednolita mase, formujemy z niej kotleciki i smazymy na srednim ogniu pod przykryciem. Po usmazeniu wykladamy je na papierowy recznik, aby usunac zbedna ilosc tluszczu. Kotleciki z soczewicy maja róznorodne zastosowanie - jako kotlety do glównego dania, mozna je spozywac z róznego rodzaju dipami lub surówkami, albo jako bezmiesne burgery.