Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na kotleciki z soczewicy, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają one jednak mąkę, najczęściej pszenną i jajka, a przed smażeniem panieruje się je w bułce tartej, co powoduje, że pochłaniają dużą ilość tłuszczu. Moje eksperymenty wykazały, że da się zrobić kotlety bez mąki, jajek i bułki tartej. Co więcej, nie trzeba nawet gotować soczewicy, jeśli przed użyciem namoczymy ją co najmniej 2-3 godziny i będziemy smażyć kotleciki pod przykryciem. Oczywiście kto woli, może dodać jajko, mąkę (lepiej orkiszową) lub ugotować soczewicę, wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Soczewice moczymy w wodzie przez co najmniej 2-3 godziny, nastepnie odcedzamy wode i wkladamy soczewice do blendera. Dodatkami do ktlecików sa: tarta marchewka, drobno pokrojona szalotka i czosnek oraz posiekana pietruszka. Poza tym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, a kto chce nadac kotlecikom orientalnego smaku moze równiez dodac kuminu albo kolendry.
Wszystkie skladniki blendujemy na jednolita mase, formujemy z niej kotleciki i smazymy na srednim ogniu pod przykryciem. Po usmazeniu wykladamy je na papierowy recznik, aby usunac zbedna ilosc tluszczu. Kotleciki z soczewicy maja róznorodne zastosowanie - jako kotlety do glównego dania, mozna je spozywac z róznego rodzaju dipami lub surówkami, albo jako bezmiesne burgery.