Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z dorsza to ciekawe danie obiadowe, które łączy delikatny smak ryby z aromatycznymi dodatkami. Wyróżniają się wyrazistym smakiem, lekką konsystencją i chrupkością skórki. Świeża kolendra i imbir dodają przyjemnej świeżości i nieco pikantnego aromatu.
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 84
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 59
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 84
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 59
Składniki
Filet ugotuj w garnku z osoloną wodą przez 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Dobrze osusz i przenieś do miski. Rozgnieć dokładnie widelcem.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Po 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora i smaż całość aż warzywa się rozgotują i rozpadną. Dołóż wszystkie pozostałe, suche przyprawy i trzymaj masę na ogniu aż odparuje cały płyn i stanie się ona sucha.
Ostudź mieszankę warzyw i dodaj do ryby. Dołóż jajko oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrę.
Płatki owsiane zmiel w blenderze i dodaj do mieszanki rybno-warzywnej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji nadającej się do formowania.
Z masy uformuj ok. 15 małych, płaskich kotletów.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i kładź kotleciki z dorsza na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z każdej strony przez ok. 3-4 minut, do ładnego zezłocenia. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Kotleciki podawaj z dodatkiem lekkiej surówki i ulubionego sosu – pomidorowego lub jogurtowego.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.