Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-09-2023
Ciekawa propozycja na grillowanie - mięso na kotleciki jest przyprawione skórką z limonki, sosem sojowym, ostrą papryczką i czosnkiem. Wszystko to sprawia, że danie ma orientalny, azjatycki smaczek. Jednak najmocniejszym punktem jest tu ostro-słodka salsa z ananasa z kolendrą, szczypiorkiem i ostrą papryką - pasuje doskonale i daje orzeźwiającego kopa.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2146
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7092
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1150
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2146
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7092
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1150
Składniki
Przygotować salsę z ananasa: obrać przekroić na 4 części wzdłuż i wykroić twardy środek, pokroić w niewielką kostkę , dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki żeby się ochłodziło i przegryzło.
Przygotować kotleciki: Mięso przełożyć do miski i dodać skórkę i sok z limonki, sos sojowy, czosnek, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rąk (ze względu na ostrą paprykę dobrze użyć rękawiczek)
Z mięsa uformować małe kotleciki (formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać), kotleciki lekko skropić oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. Dobrze rozgrzać grilla (można też użyć patelni grillowej. Piec z obu stron kilka minut aż się zarumienią . Podawać z salsą z ananasa i opcjonalnie ze słodkim sosem chilli.