Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka, z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1417
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 38
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1089
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 451
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1417
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 38
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1089
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 451
Składniki
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym, najlepiej tłoczonym na zimno*. * Olej pozyskiwany z rzepaku (tłoczony na zimno, do 70 stopni C) śmiało możemy stosować do zdrowego smażenia, w odróżnieniu od innych tego typu olei, jak np. lniany.
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka, mielimy w maszynce do mięsa wraz podsmażoną delikatnie cebulką.
Do zmielonych składników dodajemy 3 łyżki kaszy manny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, posiekaną natkę pietruszki, estragon oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałego farszu formujemy małe kotleciki, które obtaczamy z bułce tartej*. * Ja użyłam żytniej bułki, ale równie dobrze sprawdzi się pszenna
Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Życzę smacznego! :)