Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka, z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym, najlepiej tłoczonym na zimno*. * Olej pozyskiwany z rzepaku (tłoczony na zimno, do 70 stopni C) śmiało możemy stosować do zdrowego smażenia, w odróżnieniu od innych tego typu olei, jak np. lniany.
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka, mielimy w maszynce do mięsa wraz podsmażoną delikatnie cebulką.
Do zmielonych składników dodajemy 3 łyżki kaszy manny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, posiekaną natkę pietruszki, estragon oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałego farszu formujemy małe kotleciki, które obtaczamy z bułce tartej*. * Ja użyłam żytniej bułki, ale równie dobrze sprawdzi się pszenna
Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Życzę smacznego! :)