Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z kaszy gryczanej i fasoli to warzywna alternatywa tradycyjnych kotletów – dobra nie tylko dla wegan i wegetarian!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Wypłucz dokładnie fasolę i pozostaw na noc do namoczenia w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1/2 łyżeczki na 500 ml wody). Na drugi dzień ponownie wypłucz fasolę i zagotuj w świeżej wodzie do miękkości (przez około godzinę). Opcjonalnie – możesz użyć fasoli konserwowej z puszki.
Ugotuj kaszę na półsypko. Połącz w misce z fasolą. Posiekaj drobno pietruszkę i pora. Dodaj do miski (pora możesz wcześniej przelać wrzątkiem, żeby złagodzić jego smak). Dodaj także ziarna słonecznika, pokruszone tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki z passatą i oliwą. Zblenduj, ale tylko częściowo – tak, by część składników pozostała w większych kawałkach.
Dodaj przyprawy – oregano, papryki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zagęść masę mąką – tak, by uzyskała zwartą, ale nie suchą konsystencję. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Precz przez około 30 minut (kontroluj stan kotlecików, by ich nie przesuszyć). W połowie pieczenia przewróć kotleciki na drugą stronę.
Podawaj kotleciki z kaszy gryczanej i fasoli z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw. Możesz też wykorzystać je do wegańskich burgerów.