Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z kaszy jaglanej i ryżu

Kotleciki z kaszy jaglanej i ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10341

Dodano:

Odsłon: 7172

pyszne, zdrowe, sycące pieczone kotleciki

Składniki

  • kasza jaglana sucha 1 szkl.
  • ryż 1/2 szkl.
  • cebula duża 1
  • czosnek 1 duży ząbek
  • mąka kukurydziana 3 czubate łyżki
  • pasta pomidorowa 6 łyżeczek
  • olej z suszonych pomidorów kilka łyżek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku i razem z ryżem gotować w osolonej wodzie (3 szkl.) przez ok. 15 minut. Odstawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem, wystudzić.
    Drobno pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na odrobinie oleju. Wystudzić.
    Do miski przełożyć kaszę i ryż, cebulę i czosnek, mąkę, pastę pomidorową, olej z suszonych pomidorów, zioła i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Wilgotnymi rękoma formować kotlety i piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu w temp. 200 stopni, ok. 20 minut.

  3. Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami

  4. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń