Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami to sycąca i pożywna propozycja dla amatorów kasz. Smakują rewelacyjnie i mogą być doskonałym pomysłem na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników.
Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- papryka ostra w proszku
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól
- opcjonalnie zioła
- 150 g pieczarek
- 1/2 cebuli białej
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- papryka ostra w proszku
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól
- opcjonalnie zioła
- 150 g pieczarek
- 1/2 cebuli białej
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól

Etapy przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i zalewamy na siecie wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy, delikatnie szklimy cebulę i czosnek. Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do dużej miski. Do kaszy dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z zawartością miski. Następnie dodajemy jajko, otręby owsiane, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, całość doprawiamy ziołami według własnego uznania (ja użyłam suszonej bazylii i oregano), solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej dłonią i wyrabiamy jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C przez około 15 minut do momentu zarumienienia.

Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oleju, a następnie podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli, wrzucamy pokrojone pieczarki i wszystko razem chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cebuli oraz pieczarek, wszystko mieszamy. Na końcu dolewamy 3 łyżki wody i całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Upieczone kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1932
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 74

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 176
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1932
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 74

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 176



Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- papryka ostra w proszku
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól
- opcjonalnie zioła
- 150 g pieczarek
- 1/2 cebuli białej
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki
- olej rzepakowy lub oliwa
- pieprz i sól
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i zalewamy na siecie wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy, delikatnie szklimy cebulę i czosnek. Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do dużej miski. Do kaszy dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z zawartością miski. Następnie dodajemy jajko, otręby owsiane, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, całość doprawiamy ziołami według własnego uznania (ja użyłam suszonej bazylii i oregano), solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej dłonią i wyrabiamy jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C przez około 15 minut do momentu zarumienienia.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oleju, a następnie podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli, wrzucamy pokrojone pieczarki i wszystko razem chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cebuli oraz pieczarek, wszystko mieszamy. Na końcu dolewamy 3 łyżki wody i całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Upieczone kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym.
Pyszne kotleciki:)