Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami to sycąca i pożywna propozycja dla amatorów kasz. Smakują rewelacyjnie i mogą być doskonałym pomysłem na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i zalewamy na siecie wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy, delikatnie szklimy cebulę i czosnek. Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do dużej miski. Do kaszy dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z zawartością miski. Następnie dodajemy jajko, otręby owsiane, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, całość doprawiamy ziołami według własnego uznania (ja użyłam suszonej bazylii i oregano), solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej dłonią i wyrabiamy jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C przez około 15 minut do momentu zarumienienia.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy1 łyżkę oleju, a następnie podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli, wrzucamy pokrojone pieczarki i wszystko razem chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cebuli oraz pieczarek, wszystko mieszamy. Na końcu dolewamy 3 łyżki wody i całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Upieczone kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym.