Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z łososia to zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Zamiast niezbyt korzystnych w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych zawierają niezbędne kwasy omega. Dzięki dodatkowi niewielkiej ilości masła są soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują w towarzystwie młodych, ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, podane z bukietem warzyw.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1048
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104866
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1048
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104866
Składniki
Namocz kajzerkę w mleku (odlej 3 łyżki do panierowania), po czym dokładnie odciśnij z jego nadmiaru.
Obierz cebulę i ząbki czosnku. Wstępnie posiekaj. Posiekaj też natkę pietruszki.
Podziel filety rybne (bez skóry, ości) na mniejsze kawałki.
Zmiel rybę, kajzerkę, cebulę i czosnek maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Połącz masę rybną z jajkiem, natką pietruszki i wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel masę rybną na 8-10 porcji. Masło pokrój na 8-10 grubych słupków. Każdy z słupków masła „opakuj” szczelnie w masę rybną, formując kotleciki.
Rozkłóć pozostałe jajka i wymieszaj z mlekiem. Kotleciki obtocz po kolei w jajkach i mące. Tak przygotowane włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) niewielką ilość oleju z dodatkiem łyżki masła. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor – 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotleciki odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.