Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z łososia to zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Zamiast niezbyt korzystnych w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych zawierają niezbędne kwasy omega. Dzięki dodatkowi niewielkiej ilości masła są soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują w towarzystwie młodych, ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, podane z bukietem warzyw.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 845
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101498
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6002
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 845
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101498
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6002
Składniki
Namocz kajzerkę w mleku (odlej 3 łyżki do panierowania), po czym dokładnie odciśnij z jego nadmiaru.
Obierz cebulę i ząbki czosnku. Wstępnie posiekaj. Posiekaj też natkę pietruszki.
Podziel filety rybne (bez skóry, ości) na mniejsze kawałki.
Zmiel rybę, kajzerkę, cebulę i czosnek maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Połącz masę rybną z jajkiem, natką pietruszki i wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel masę rybną na 8-10 porcji. Masło pokrój na 8-10 grubych słupków. Każdy z słupków masła „opakuj” szczelnie w masę rybną, formując kotleciki.
Rozkłóć pozostałe jajka i wymieszaj z mlekiem. Kotleciki obtocz po kolei w jajkach i mące. Tak przygotowane włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) niewielką ilość oleju z dodatkiem łyżki masła. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor – 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotleciki odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.