Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z makaronu

Kotleciki z makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4738

Dodano:

Odsłon: 2055

Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

Składniki

  • 400 g ugotowanego makaronu nitki
  • 150 g wędliny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 50 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 garście bułki tartej
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron kroimy na krótsze nitki. Wędlinę kroimy na plastry a potem w niedużą kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy ze sobą makaron, kukurydzę, wędlinę, żółty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i koperkiem. Jeśli jest za rzadka dosypujemy bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki (masę dobrze ugniatamy bo jeśli będzie za mało ugnieciona kotleciki podczas smażenia się rozpadną) i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy np z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń