Wypróbowany przepis na "Kotleciki z ryżem w sosie paprykowym"
Kotleciki z ryżem w sosie paprykowym
Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 4 czerwone papryki
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 czerstwa bułeczka kajzerka
- 1 szkl. mleka do namoczenia bułeczki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 4 czerwone papryki
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 czerstwa bułeczka kajzerka
- 1 szkl. mleka do namoczenia bułeczki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

Etapy przygotowania
Papryki umyj, strąki oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj rozdrobnioną paprykę. Warzywa smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Kajzerkę namocz w mleku. Bułeczkę odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i ryżem. Dodaj jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. Uformuj zgrabne pulpeciki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż pulpeciki. Gotuj je ok. 10 minut od momentu wypłynięcia. Potem ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Sos paprykowy zmiksuj na gładko. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Włóż pulpety i mocno razem podgrzej. Podawaj, np. z kluseczkami ziemniaczanymi albo kawałkiem bagietki.Źródło: Tina
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127


Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 4 czerwone papryki
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 czerstwa bułeczka kajzerka
- 1 szkl. mleka do namoczenia bułeczki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
Papryki umyj, strąki oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj rozdrobnioną paprykę. Warzywa smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Kajzerkę namocz w mleku. Bułeczkę odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i ryżem. Dodaj jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. Uformuj zgrabne pulpeciki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż pulpeciki. Gotuj je ok. 10 minut od momentu wypłynięcia. Potem ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Sos paprykowy zmiksuj na gładko. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Włóż pulpety i mocno razem podgrzej. Podawaj, np. z kluseczkami ziemniaczanymi albo kawałkiem bagietki.Źródło: Tina