Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z ryżem w sosie paprykowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
Składniki
Papryki umyj, strąki oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj rozdrobnioną paprykę. Warzywa smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem wlej bulion. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Kajzerkę namocz w mleku. Bułeczkę odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i ryżem. Dodaj jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. Uformuj zgrabne pulpeciki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż pulpeciki. Gotuj je ok. 10 minut od momentu wypłynięcia. Potem ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Sos paprykowy zmiksuj na gładko. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Włóż pulpety i mocno razem podgrzej. Podawaj, np. z kluseczkami ziemniaczanymi albo kawałkiem bagietki.Źródło: Tina