Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ziemniaczane z groszkiem to pomysł na samodzielny posiłek lub składnik dań obiadowych. W drugiej wersji zastępują ziemniaki czy frytki. Jako danie główne smakują świetnie z lekkim sosem, na przykład na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i świeżych listków mięty.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3572
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1213
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4220
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3572
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1213
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4220
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz też wykorzystać ziemniaki ugotowane wcześniej, które pozostały ci po innym obiedzie.
Odcedzone ziemniaki rozgnieć na purée i od razu połącz z kurkumą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Obgotuj (2-3 minuty) groszek we wrzącej wodzie. Odcedź.
Do ziemniaków dodaj jajko, skrobię, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw ją do smaku solą.
Delikatnie połącz masę ziemniaczaną z groszkiem i uformuj kuliste kotleciki. Lekko je spłaszcz.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Obsmaż partiami kotleciki – 2-3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotleciki okładaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.