Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z bardziej klasycznych propozycji na obiad. Mimo, że kotlet devolay (kotlet de volaille) wydaje się być prosty, to trochę mi zajęło przygotowanie idealnego ;) Początkowo głównym moim problemem było wypływające masło, a przecież devolay powinien „sikać” XD Dopiero po jakimś czasie odkryłam, że należy go dobrze schłodzić.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 102
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3408
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 102
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3408
Składniki
Na początku oczyszczamy piersi z kurczaka. Możemy je podzielić wzdłuż na pół lub zostawić w całości zależy jak duże devolaye chcecie. Rozbijamy je jak na kotlety, uważając żeby nie zrobić dziury. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie na każdym układamy kawałek (taki żeby nie wystawał z mięsa) zimnego masła i zwijamy w roladkę. Poźniej każdą z roladek osobno zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy olej/masło klarowane w głebokiej patelni (wok) lub wysokim rondlu. Kiedy olej jest ciepły zmniejszamy płonień do małego.
Devolaye wyciągamy z foli. Panierujemy każdego z nich najpierw w mące, poźniej w jajku, kolejny raz w mące i jajku, a na końcu w bułce tartej.
Smażymy je na głębokim tłuszczu na małym ogniu, aż nabiorą z każdej strony ładnie złotego koloru. Smażenie powinno trwać około 15-20 minut. Gotowe devolaye ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia. Smacznego ;)