Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet devolay (kotlet de volaille)

Kotlet devolay (kotlet de volaille)

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 8864

Jedna z bardziej klasycznych propozycji na obiad. Mimo, że kotlet devolay (kotlet de volaille) wydaje się być prosty, to trochę mi zajęło przygotowanie idealnego ;) Początkowo głównym moim problemem było wypływające masło, a przecież devolay powinien „sikać” XD Dopiero po jakimś czasie odkryłam, że należy go dobrze schłodzić.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • około 50 g masła zimnego
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • rozkłócone jajko
  • mąka (do panierowania)
  • bułka tarta (do panierowania)
  • spora ilość olej/masło klarowane do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku oczyszczamy piersi z kurczaka. Możemy je podzielić wzdłuż na pół lub zostawić w całości zależy jak duże devolaye chcecie. Rozbijamy je jak na kotlety, uważając żeby nie zrobić dziury. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie na każdym układamy kawałek (taki żeby nie wystawał z mięsa) zimnego masła i zwijamy w roladkę. Poźniej każdą z roladek osobno zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 15 minut do lodówki.

  2. Rozgrzewamy olej/masło klarowane w głebokiej patelni (wok) lub wysokim rondlu. Kiedy olej jest ciepły zmniejszamy płonień do małego.

  3. Devolaye wyciągamy z foli. Panierujemy każdego z nich najpierw w mące, poźniej w jajku, kolejny raz w mące i jajku, a na końcu w bułce tartej.

  4. Smażymy je na głębokim tłuszczu na małym ogniu, aż nabiorą z każdej strony ładnie złotego koloru. Smażenie powinno trwać około 15-20 minut. Gotowe devolaye ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 marca Nie ma to, jak kotlet "dewaluła", jak mówił pewien kabaret ;) Pyszne jedzonko, a z tym wspomnianym masłem też mieliśmy na początku problemy, jednak trening czyni mistrza :D
Mniam, mniam :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń