Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4993
Dodano: 12.03.2019
Odsłon: 13506
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Na początku oczyszczamy piersi z kurczaka. Możemy je podzielić wzdłuż na pół lub zostawić w całości zależy jak duże devolaye chcecie. Rozbijamy je jak na kotlety, uważając żeby nie zrobić dziury. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie na każdym układamy kawałek (taki żeby nie wystawał z mięsa) zimnego masła i zwijamy w roladkę. Poźniej każdą z roladek osobno zawijamy ściśle w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy olej/masło klarowane w głebokiej patelni (wok) lub wysokim rondlu. Kiedy olej jest ciepły zmniejszamy płonień do małego.
Devolaye wyciągamy z foli. Panierujemy każdego z nich najpierw w mące, poźniej w jajku, kolejny raz w mące i jajku, a na końcu w bułce tartej.
Smażymy je na głębokim tłuszczu na małym ogniu, aż nabiorą z każdej strony ładnie złotego koloru. Smażenie powinno trwać około 15-20 minut. Gotowe devolaye ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia.
Smacznego ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

kulinarnagosia 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Smaczny klasyk :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 13 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 12 marca 2019Zgłoś do usunięcia
uwielbiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda super!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Nie ma to, jak kotlet "dewaluła", jak mówił pewien kabaret ;) Pyszne jedzonko, a z tym wspomnianym masłem też mieliśmy na początku problemy, jednak trening czyni mistrza :DMniam, mniam :) Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz