Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe składające się z kotletów z fileta drobiowego, kalafiora w sosie miodowo-musztardowym i gotowanych ziemniaków. Warzywa przy końcu zimy nie smakują rewelacyjnie dlatego ziemniaki podałam z koperkiem, który można kupić o każdej porze roku a mrożony kalafior zaserwowałam w sosie miodowo-musztardowym. Obiad smakował domownikom, chociaż nawet w sezonie letnim kręcą nosem na świeże kalafiory:)
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 302
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 302
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Składniki
Ziemniaki tradycyjnie obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajko /jedno duże lub dwa mniejsze/ rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i mieloną paprykę i mieszamy widelcem. Fileta z kurczaka kroimy na 4 kotlety, delikatnie rozbijamy zanurzamy z obydwu stron w rozbełtanym z przyprawami jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy al dente /ok. 8 min/ i odcedzamy. W małym rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy musztardę, sok z cytryny i podgrzewając na małym ogniu mieszamy aż składniki się połączą. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem /ewentualnie szczyptą chili/.Energicznie i dokładnie mieszamy. Na talerzach układamy porcje ziemniaków i posypujemy koperkiem, kotlety drobiowe oraz kalafiora i polewamy gorącym przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.