Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe składające się z kotletów z fileta drobiowego, kalafiora w sosie miodowo-musztardowym i gotowanych ziemniaków. Warzywa przy końcu zimy nie smakują rewelacyjnie dlatego ziemniaki podałam z koperkiem, który można kupić o każdej porze roku a mrożony kalafior zaserwowałam w sosie miodowo-musztardowym. Obiad smakował domownikom, chociaż nawet w sezonie letnim kręcą nosem na świeże kalafiory:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1006
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9432
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1006
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9432
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Składniki
Ziemniaki tradycyjnie obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajko /jedno duże lub dwa mniejsze/ rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i mieloną paprykę i mieszamy widelcem. Fileta z kurczaka kroimy na 4 kotlety, delikatnie rozbijamy zanurzamy z obydwu stron w rozbełtanym z przyprawami jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy al dente /ok. 8 min/ i odcedzamy. W małym rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy musztardę, sok z cytryny i podgrzewając na małym ogniu mieszamy aż składniki się połączą. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem /ewentualnie szczyptą chili/.Energicznie i dokładnie mieszamy. Na talerzach układamy porcje ziemniaków i posypujemy koperkiem, kotlety drobiowe oraz kalafiora i polewamy gorącym przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.