Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe składające się z kotletów z fileta drobiowego, kalafiora w sosie miodowo-musztardowym i gotowanych ziemniaków. Warzywa przy końcu zimy nie smakują rewelacyjnie dlatego ziemniaki podałam z koperkiem, który można kupić o każdej porze roku a mrożony kalafior zaserwowałam w sosie miodowo-musztardowym. Obiad smakował domownikom, chociaż nawet w sezonie letnim kręcą nosem na świeże kalafiory:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 924
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Ziemniaki tradycyjnie obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajko /jedno duże lub dwa mniejsze/ rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i mieloną paprykę i mieszamy widelcem. Fileta z kurczaka kroimy na 4 kotlety, delikatnie rozbijamy zanurzamy z obydwu stron w rozbełtanym z przyprawami jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy al dente /ok. 8 min/ i odcedzamy. W małym rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy musztardę, sok z cytryny i podgrzewając na małym ogniu mieszamy aż składniki się połączą. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem /ewentualnie szczyptą chili/.Energicznie i dokładnie mieszamy. Na talerzach układamy porcje ziemniaków i posypujemy koperkiem, kotlety drobiowe oraz kalafiora i polewamy gorącym przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.