Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomimo tego, że w polskiej kuchni jest mnóstwo wspaniałych potraw, kojarzy nam się ona właśnie z nim. Kotleta schabowego w pysznej, złocistej panierce zna każdy kto lubi jeść, a może i ten, kto kuchnię obchodzi szerokim łukiem.
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony.
Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.
Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej.
Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia.
Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje
że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca.
Smacznego.
Kolejny tani i łatwy przepis, który ładnie wygląda i dobrze smakuje:)
Odsłon: 2147483647
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 27
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 35
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 27
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 35
Składniki
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony. Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.
Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 174
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 246