Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomimo tego, że w polskiej kuchni jest mnóstwo wspaniałych potraw, kojarzy nam się ona właśnie z nim. Kotleta schabowego w pysznej, złocistej panierce zna każdy kto lubi jeść, a może i ten, kto kuchnię obchodzi szerokim łukiem.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 153
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 631
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 504
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 153
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 631
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 504
Składniki
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony. Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.
Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca. Smacznego.