Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomimo tego, że w polskiej kuchni jest mnóstwo wspaniałych potraw, kojarzy nam się ona właśnie z nim. Kotleta schabowego w pysznej, złocistej panierce zna każdy kto lubi jeść, a może i ten, kto kuchnię obchodzi szerokim łukiem.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony. Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.
Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.
Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca. Smacznego.