Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
Kotlet schabowy z soczewicą
Składniki
- 4-5 kotletów schabowych (mogą być z kością)
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 1 szklanka bulionu
- 1 marchewka
- 1 łyżka śmietany
- Natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 suszone pomidory
- 1 cebula
- 20dag boczku
- Mąka
- Sól, pieprz
- Olej
Składniki
- 4-5 kotletów schabowych (mogą być z kością)
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 1 szklanka bulionu
- 1 marchewka
- 1 łyżka śmietany
- Natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 suszone pomidory
- 1 cebula
- 20dag boczku
- Mąka
- Sól, pieprz
- Olej

Etapy przygotowania
Soczewicę opłukać na sicie, odcedzić. W rondlu, na rozgrzanym maśle, podsmażyć chwilę soczewicę. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać obraną i pokrojona w kostkę marchewkę. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podbić śmietaną, wymieszać i zagotować. Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką, a następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je na talerz. Na patelnie dodać pokrojone w kostkę boczek, cebulę i suszone pomidory. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wyłożyć porcję soczewicy, na niej kotlet, całość udekorować boczkiem z pomidorami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4976

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 511
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3518
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 67

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 65
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4976

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 511
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3518
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 67

To pyszny sos na zimno, idealny do jajek, wędlin czy kanapek. Robi się go bły...
Odsłon: 65


Składniki
- 4-5 kotletów schabowych (mogą być z kością)
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 1 szklanka bulionu
- 1 marchewka
- 1 łyżka śmietany
- Natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 suszone pomidory
- 1 cebula
- 20dag boczku
- Mąka
- Sól, pieprz
- Olej
Soczewicę opłukać na sicie, odcedzić. W rondlu, na rozgrzanym maśle, podsmażyć chwilę soczewicę. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać obraną i pokrojona w kostkę marchewkę. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podbić śmietaną, wymieszać i zagotować. Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką, a następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je na talerz. Na patelnie dodać pokrojone w kostkę boczek, cebulę i suszone pomidory. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wyłożyć porcję soczewicy, na niej kotlet, całość udekorować boczkiem z pomidorami.