Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z ziemniakami i buraczkami.

Kotlet schabowy z  ziemniakami i buraczkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26219

Dodano:

Odsłon: 16937

Tradycyjny schabowy, tym razem z ziemniakami i smażonymi buraczkami ćwikłowymi. Polecam.

Składniki

  • 2 grubsze plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Ziemniaki 50 dag
  • 1 słoiczek startych ugotowanych buraczków
  • połowa małej cebuli
  • susz kopru
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlet schabowy z ziemniakami i buraczkami.

Przygotowanie

  1. smażone buraczki:

    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte ugotowane buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione pieprzem do smaku.

    wykonanie:

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i podsmażonymi buraczkami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 października 2017 To się nazwa konkretne danie ;)
Jem i zapominam, że była sobota xD

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń