Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywny kotlet siekany to specjał, który posmakuje nawet osobom nieprzepadającym na co dzień za warzywami. Ziemniaki, cukinia, cebula i kukurydza zostały połączone delikatnym ciastem i bardzo wyrazistym serem cheddar. Są też dość mocno czosnkowe. Zaskakuje również ich konsystencja. Z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a wewnątrz rozpływają się w ustach!
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 33
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 178
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 33
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 178
Składniki
Cukinię posiekaj na drobne paski ostrym nożem lub robotem kuchennym. Ziemniaki obierz i posiekaj je w podobnej wielkości paski. Cebulę drobno posiekaj w kostkę.
Wszystkie warzywa umieść na czystym ręczniku kuchennym i odciśnij maksymalnie dużo wilgoci. Przełóż je do dużej miski.
Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, lekko rozbełtane jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę i przyprawy. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Na koniec wsyp ser cheddar i krótko zamieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj po 2 łyżki masy na jeden placek, spłaszczając je i tworząc kotleta. Smaż każdy z kotletów siekanych przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
W misce z masą do smażenia może zbierać się woda. Co jakiś czas odlewaj ją i kontynuuj smażenie kotletów.
Gotowe kotlety odkładaj na chwilę na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.