Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywny kotlet siekany to specjał, który posmakuje nawet osobom nieprzepadającym na co dzień za warzywami. Ziemniaki, cukinia, cebula i kukurydza zostały połączone delikatnym ciastem i bardzo wyrazistym serem cheddar. Są też dość mocno czosnkowe. Zaskakuje również ich konsystencja. Z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a wewnątrz rozpływają się w ustach!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5592
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1083
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5154
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1508
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5592
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1083
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5154
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1508
Składniki
Cukinię posiekaj na drobne paski ostrym nożem lub robotem kuchennym. Ziemniaki obierz i posiekaj je w podobnej wielkości paski. Cebulę drobno posiekaj w kostkę.
Wszystkie warzywa umieść na czystym ręczniku kuchennym i odciśnij maksymalnie dużo wilgoci. Przełóż je do dużej miski.
Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, lekko rozbełtane jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę i przyprawy. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Na koniec wsyp ser cheddar i krótko zamieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj po 2 łyżki masy na jeden placek, spłaszczając je i tworząc kotleta. Smaż każdy z kotletów siekanych przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
W misce z masą do smażenia może zbierać się woda. Co jakiś czas odlewaj ją i kontynuuj smażenie kotletów.
Gotowe kotlety odkładaj na chwilę na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.