Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet w płatkach kukurydzianych przypadnie do gustu młodszym i starszym domownikom. Najbardziej popularne są kotlety z piersi kurczaka, ale w ten sam sposób możesz przygotować schab lub dorsza. Kotlety wychodzą pełne smaku, ponieważ są marynowane w świeżym soku z cytryny i ziołach. Przysmak możesz upiec lub usmażyć. W obydwu wersjach smakuje równie pysznie.
Składniki
Umyj i osusz pierś. Pokrój w plastry i lekko utłucz za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Do miski wyciśnij sok z cytryny, wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj. Jeśli marynata jest zbyt rozpadająca, możesz dodać do niej 2 łyżki oleju. Wszystkie kotlety nacieraj marynatą z dwóch stron, włóż do miski, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Jeśli zostawisz kurczaka w lodówce na całą noc, mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne.
Przygotuj 3 miseczki. Do jednej wbij dwa jajka i roztrzep, do pozostałych wsyp mąkę i część pokruszonych płatków kukurydzianych. Najłatwiej będzie wsypać płatki do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Najpierw zanurz kotlety w mące, lekko potrząśnij, aby opadł nadmiar. Następnie zanurz mięso w jajku i obtocz w płatkach kukurydzianych. Nie wysypuj wszystkich płatków naraz, ponieważ lubią zbijać się w grudki pod wpływem jajka, po czym nie przyklejają się do kotletów lub przyklejają się z grudkami, wobec czego panierka odpada.
Jeśli chcesz kotlety usmażyć, mocno rozgrzej olej i smaż je z obydwu stron na złoty kolor. Po czym odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pieczone kotlety uzyskasz kładąc je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekąc w 200°C ok. 15-20 minut. W połowie pieczenia przewróć je na drugą stronę.
Kotlety podawaj od razu, najlepiej z frytkami lub egzotycznym puree z batatów. Kotletów z płatkami kukurydzianymi na zimno możesz użyć w domowych burgerach lub sałatce Cezar.