Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten klasyczny kotlet z piersi z kurczaka to propozycja dla osób ceniących soczystość mięsa drobiowego w delikatnej, chrupiącej panierce. Dzięki połączeniu parmezanu i bułki tartej panko panierka ma wyjątkową teksturę. Delikatna nuta czosnku i aromatycznych przypraw dodaje całości charakteru. Danie prezentuje się elegancko na talerzu i doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami – od klasycznego puree ziemniaczanego po lekką sałatkę. To idealny wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintną kolację. Całość przyrządzisz niebywale szybko i prosto.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1929
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5766
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5771
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1929
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5766
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5771
Składniki
Piersi z kurczaka rozetnij w poziomie i rozbij je tłuczkiem do mięsa pod folią spożywczą, do uzyskania grubości ok. 0,5 cm.
Kurczaka osusz papierowymi ręcznikami i posyp go obficie solą oraz pieprzem.
W jednym głębokim talerzu umieść parmezan i bułkę tartą, w drugim mąkę i paprykę, a w trzecim rozbełtane jajko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Każdego kotleta obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej, za każdym razem dobrze dociskając i strząsając nadmiar. Odkładaj kotlety na kratkę drucianą, by panierka wyschła. Odstaw je na 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość sięgającą połowy wysokości kotletów. Kładź mięso na rozgrzany tłuszcz i smaż je przez 3 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
Zdejmij kotlety z piersi z kurczaka z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Podawaj danie na ciepło, z dodatkiem lekkiej surówki.