Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten klasyczny kotlet z piersi z kurczaka to propozycja dla osób ceniących soczystość mięsa drobiowego w delikatnej, chrupiącej panierce. Dzięki połączeniu parmezanu i bułki tartej panko panierka ma wyjątkową teksturę. Delikatna nuta czosnku i aromatycznych przypraw dodaje całości charakteru. Danie prezentuje się elegancko na talerzu i doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami – od klasycznego puree ziemniaczanego po lekką sałatkę. To idealny wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintną kolację. Całość przyrządzisz niebywale szybko i prosto.
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 152
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6287
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 196
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 152
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6287
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 196
Składniki
Piersi z kurczaka rozetnij w poziomie i rozbij je tłuczkiem do mięsa pod folią spożywczą, do uzyskania grubości ok. 0,5 cm.
Kurczaka osusz papierowymi ręcznikami i posyp go obficie solą oraz pieprzem.
W jednym głębokim talerzu umieść parmezan i bułkę tartą, w drugim mąkę i paprykę, a w trzecim rozbełtane jajko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Każdego kotleta obtaczaj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej, za każdym razem dobrze dociskając i strząsając nadmiar. Odkładaj kotlety na kratkę drucianą, by panierka wyschła. Odstaw je na 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość sięgającą połowy wysokości kotletów. Kładź mięso na rozgrzany tłuszcz i smaż je przez 3 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
Zdejmij kotlety z piersi z kurczaka z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Podawaj danie na ciepło, z dodatkiem lekkiej surówki.