Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mięsa mielonego to klasyka w polskich domach. Przygotuj je zgodnie z tradycyjną recepturą i dobierz ulubione dodatki. Świetnie smakują z ziemniakami, ryżą, kaszą, a także surówkami z kapusty albo mizerią. Można je też podać z sosem pomidorowym.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12717
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12717
Składniki
Bułkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut aż całkowicie nasiąknie, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar mleka.
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli chcesz, możesz cebulę zeszklić wcześniej na niewielkiej ilości tłuszczu – doda to kotletom łagodniejszego smaku.
W dużej misce umieść mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajka, cebulę, czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób ręką, aż masa będzie jednolita i sprężysta.
Z masy uformuj kulki średniej wielkości, delikatnie je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej smalec (lub olej). Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu aż będą złociste. Trwa to około 4–5 minut z każdej strony.