Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mięsa mielonego to klasyka w polskich domach. Przygotuj je zgodnie z tradycyjną recepturą i dobierz ulubione dodatki. Świetnie smakują z ziemniakami, ryżą, kaszą, a także surówkami z kapusty albo mizerią. Można je też podać z sosem pomidorowym.
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3984
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 517
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 254
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38436
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3984
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 517
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 254
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38436
Składniki
Bułkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut aż całkowicie nasiąknie, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar mleka.
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli chcesz, możesz cebulę zeszklić wcześniej na niewielkiej ilości tłuszczu – doda to kotletom łagodniejszego smaku.
W dużej misce umieść mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajka, cebulę, czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób ręką, aż masa będzie jednolita i sprężysta.
Z masy uformuj kulki średniej wielkości, delikatnie je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej smalec (lub olej). Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu aż będą złociste. Trwa to około 4–5 minut z każdej strony.