Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z mięsa mielonego to klasyka w polskich domach. Przygotuj je zgodnie z tradycyjną recepturą i dobierz ulubione dodatki. Świetnie smakują z ziemniakami, ryżą, kaszą, a także surówkami z kapusty albo mizerią. Można je też podać z sosem pomidorowym.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Składniki
Bułkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut aż całkowicie nasiąknie, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar mleka.
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli chcesz, możesz cebulę zeszklić wcześniej na niewielkiej ilości tłuszczu – doda to kotletom łagodniejszego smaku.
W dużej misce umieść mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajka, cebulę, czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób ręką, aż masa będzie jednolita i sprężysta.
Z masy uformuj kulki średniej wielkości, delikatnie je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej smalec (lub olej). Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu aż będą złociste. Trwa to około 4–5 minut z każdej strony.