Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19802

Dodano:

Odsłon: 70477

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj dzielę się przepisem na pyszne kotlety de volaille z żółtym serem i pieczarkami. Sam farsz jest tak pyszny, że mogłabym go zjeść bez niczego :) Polecam!

Składniki

  • 500g pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 4 podwójne filety z kurczaka (na 8 kotletów)
  • olej
  • mąka
  • bułka tarta
  • 3 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiam masło, wrzucam cebulkę i podsmażam aż się zeszkli. Dorzucam pieczarki – wygląda, że jest ich dużo, ale za chwilę puszczą sok i ich objętość znacząco się zmniejszy.

  2. Filety rozbijam przez folię, tak aby nie porozrywać mięsa, które jest bardzo delikatne.

  3. Do pieczarkowego farszu – pieczarki są już miękkie – dodaję żółty ser i chwilę mieszam, tak aby się rozpuścił i ładnie scalił pieczarkową masę. Doprawiam do smaku i wyłączam gaz. Pozostawiam farsz do przestudzenia.

  4. Następnie farsz nakładam na kotlety i mięso zawijam podobnie jak naleśniki. Gotowy kotlet dokładnie obtaczam w mące, rozkłóconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej – robię w ten sposób podwójną panierkę, aby były wyjątkowo chrupiąca.

  5. Kotlety kładę na gorący olej na patelnię. Smażę na złoto odwracając kotlety co jakiś czas, aby równomiernie zrumieniły się ze wszystkich stron.

  6. Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i zapiekam 10-15 minut w 180 stopniach w piekarniku, najlepiej pod przykryciem.

  7. Gotowe kotlety de volaille mają pyszną, chrupiącą panierkę, mięciutkie mięso i rozpływający się w ustach farsz :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń