Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety jajeczne Magdy Gessler to danie typowo domowe. Do jego przygotowania nie potrzebujesz dużej ilości składników. Sekret tkwi w ziołach, a mianowicie czarnuszce i natce pietruszki.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Wstaw 8 jajek do rondelka z wodą. Gotuj około 9 minut od momentu zagotowania. Jajka muszą być ugotowane na twardo. Ugotowane jajka posiekaj, nie musi być to drobna kostka. Ziemniaki obierz, przekrój na średniej wielkości kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy odrobinę ostygną, przeciśnij wszystkie przez praskę. Dodaj do dużej miski wraz z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.
Cebulę obierz i pokrój drobno. Zeszklij na małej patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodaj do jajek i ziemniaków. Ostatnie jajko rozkłóć w małej miseczce lub szklance i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość czarnuszką ugniecioną w moździerzu, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wsyp też 4 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Masa powinna być jednorodna. Uformuj kotlety. Każdy z kotletów panieruj w bułce tartej, a następnie smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Wystarczy kilka minut z każdej strony.