Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kebab gyros z dodatkiem ciągnącej się mozzarelli są pyszne, chrupiące i soczyste. Świetnie współgrają z dipem miętowo-kolendrowym, a także z dodatkiem cytryny.
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na mniejsze kawałki, wielkości tradycyjnego kotleta mielonego. Przełóż je do miski.
Do miski dodaj: imbir, czosnek, sok z cytryny, chili, pieprz, kminek, jogurt, sól i oliwę z oliwek. Wszystko równomiernie wymieszaj, by kurczak był dobrze pokryty marynatą.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połowę z niego dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
Miskę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Złóż kotleciki. Cebulę pokrój w grube kółka, pomidory w plastry, a paprykę w szerokie kawałki.
Złóż kotleciki. Cebulę pokrój w grube kółka, pomidory w plastry, a paprykę w szerokie kawałki.
Gotowe kotleciki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 st. Celsjusza. Piecz kotlety kebab gyros przez 7-8 minut, a następnie wyjmij je i posmaruj masłem ze wszystkich stron. Posyp je także pozostałą połową sera mozzarella. Wstaw danie ponownie do pieca na kolejne 6-7 minut do zezłocenia i roztopienia sera.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.