Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone do słoika to świetne rozwiązanie dla osób ceniących ciepły obiad w każdych warunkach. Gotowe kotlety możesz odgrzać w garnku, mikrofalówce, a nawet w kociołku zawieszonym nad ogniskiem w dalekiej głuszy. Mięso zapasteryzowane w słoiku nie wymaga żadnych konserwantów, a zachowa świeżość przez kilka tygodni. Warto przygotować od razu większą porcję.
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14483
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14483
Składniki
Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie lub mleku, zostaw na kilka minut, po czym mocno odciśnij. Obierz cebulę, drobno poszatkuj i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu. Do miski włóż zmielone mięso, dołóż podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw przyprawami i ziołami. Wyrób masę ręką, w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
Nabieraj porcję mięsa łyżką, formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Kotlety możesz zostawić w formie kuli lub je lekko spłaszczyć. Ważne, aby wygodnie zmieścić je w słoiku. Na patelni rozpuść smalec, a gdy ten będzie gorący, smaż kotlety z dwóch stron, po czym odkładaj do czystych, wyparzonych słoików. Zalej słoiki rozpuszczonym smalcem, mocno zakręć i wstaw do garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać połowy wysokości słoika). Pasteryzuj kotlety 30 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z wody, a po pełnym wystudzeniu przechowuj w chłodnej spiżarce lub lodówce. Dla wzmocnienia trwałości mięsa, możesz zapasteryzować słoiki jeszcze raz przez kolejne 30 minut.