Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone (sznycle)

Kotlety mielone (sznycle)

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48629

Dodano:

Odsłon: 9801

Powiem tak, żeby kotlety mielone były smaczne musimy zadbać o to, aby mięso, z którego je upieczemy było świeże i dobrej jakości. To jest klucz do sukcesu. Osobiście zaopatruje się w takie mięsko w lokalnym, znanym mi od lat sklepie. Warto poszukać w swojej okolicy takiego uczciwego i sprawdzonego dostawcy, to później bardzo ułatwi nam przygotowanie smacznych posiłków.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (z łopatki)
  • bułka czerstwa (najlepiej typu kajzerka) 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebulka 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku, jeżeli widzimy że jest już mięciutka, należy ją odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
    Całość doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

    Z gotowej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na rumiano).

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń