Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone w sosie bolońskim

Kotlety mielone w sosie bolońskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9147

Dodano:

Odsłon: 1247

Uwielbiamy spaghetti:). Stąd pomysł na te mielone w sosie bolońskim. Często zdarza mi się usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:).

Składniki

  • Kotlety:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko L
  • 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej
  • ...
  • Sos boloński:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.


  2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.

  3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew, czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do odparowania. Dodajemy pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

  4. Gotowym sosem polewamy usmażone kotlety.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 lutego 2018 Tyle pyszności ( przepisy ) na wieczór, to koszmar dla żołądka ;)
Pyszne jedzonko, 6+ :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń