Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone z łopatki, w sosie pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich wyrazista surówka z ogórków kiszonych i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 57
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 243
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 57
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 243
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 10 minut.
Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej trochę gorącego sosu z patelni (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki. Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowe!
Polecamy do nich błyskawiczną surówkę z ogórków kiszonych: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-surowka-z-ogorkow-kiszonych,1985688,walek.html