Kotlety mielone w sosie z groszkiem i marchewką to klasyczne danie, które zachwyca swoim domowym smakiem i aromatem. Idealne na rodzinny obiad, łączy w sobie soczystość smażonych kotletów z delikatnością warzywnego sosu. Każdy kęs przynosi wyważoną mieszankę smaków – od aromatycznych ziół i przypraw po słodycz marchewki i groszku. To danie nie tylko nasyca, ale także cieszy oko swoją kolorową prezentacją. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Serwowane z ryżem lub ziemniakami oraz świeżą surówką, kotlety mielone w sosie z groszkiem i marchewką staną się jednym z ulubionych posiłków w Twojej kuchni.
Kotlety mielone w sosie z groszkiem i marchewką
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szt Cebuli
- 1 szt Papryki czerwonej
- 3 kromki chleba tostowego
- ½ szk, mleka
- 1 cale jajko
- 100 g parmezanu
- Sól
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki czosnku
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- Składniki na sos:
- 2 szt Pomidora
- 1 szt Papryki czerwonej
- 1 szt Cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu srirachga
- 1 łyżka oregano
- Sól
- 1 opakowanie mrożonki groszek z marchewką
- 1 szk wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szt Cebuli
- 1 szt Papryki czerwonej
- 3 kromki chleba tostowego
- ½ szk, mleka
- 1 cale jajko
- 100 g parmezanu
- Sól
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki czosnku
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- Składniki na sos:
- 2 szt Pomidora
- 1 szt Papryki czerwonej
- 1 szt Cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu srirachga
- 1 łyżka oregano
- Sól
- 1 opakowanie mrożonki groszek z marchewką
- 1 szk wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Przygotowanie masy mięsnej: • Do miski przekładamy mięso mielone. • Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojoną paprykę oraz wcześniej namoczony i odciśnięty chleb tostowy. • Wbijamy jajko, wsypujemy sól, ostrą paprykę oraz czosnek. • Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą.

2. Formowanie i smażenie kotletów: • Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotlety. • Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

3. Przygotowanie sosu: • Pomidora kroimy w kostkę, paprykę kroimy na małe kawałki. • Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. • Warzywa zalewamy jedną szklanką wody i gotujemy przez 20 minut. • Następnie całość miksujemy blenderem na gładki sos. 4. Gotowanie sosu z dodatkami: • Sos przelewamy na patelnię. • Dodajemy groszek z marchewką, sos sojowy, sos sriracha, oregano oraz sól do smaku. • Gotujemy przez kolejne 20 minut. 5. Zagęszczanie sosu: • Sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. • Całość chwilkę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

6. Podanie dania: • Usmażone kotlety polewamy przygotowanym sosem. • Danie podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką. 7. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1506
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10112
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1506
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10112
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916



Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szt Cebuli
- 1 szt Papryki czerwonej
- 3 kromki chleba tostowego
- ½ szk, mleka
- 1 cale jajko
- 100 g parmezanu
- Sól
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki czosnku
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- Składniki na sos:
- 2 szt Pomidora
- 1 szt Papryki czerwonej
- 1 szt Cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu srirachga
- 1 łyżka oregano
- Sól
- 1 opakowanie mrożonki groszek z marchewką
- 1 szk wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie masy mięsnej: • Do miski przekładamy mięso mielone. • Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojoną paprykę oraz wcześniej namoczony i odciśnięty chleb tostowy. • Wbijamy jajko, wsypujemy sól, ostrą paprykę oraz czosnek. • Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą.
2. Formowanie i smażenie kotletów: • Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotlety. • Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
3. Przygotowanie sosu: • Pomidora kroimy w kostkę, paprykę kroimy na małe kawałki. • Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. • Warzywa zalewamy jedną szklanką wody i gotujemy przez 20 minut. • Następnie całość miksujemy blenderem na gładki sos. 4. Gotowanie sosu z dodatkami: • Sos przelewamy na patelnię. • Dodajemy groszek z marchewką, sos sojowy, sos sriracha, oregano oraz sól do smaku. • Gotujemy przez kolejne 20 minut. 5. Zagęszczanie sosu: • Sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. • Całość chwilkę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
6. Podanie dania: • Usmażone kotlety polewamy przygotowanym sosem. • Danie podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką. 7. Smacznego!
Lubimy takie!
Pychota!
Pyszne danie :)
Apetyczne :)
Przepyszne są! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe :)