Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 185
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 201
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 135
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 66
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 185
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 201
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 135
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 66
Składniki
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą"). Propozycja podania: -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny -mielone z ziemniakami z wody i mizerią Smacznego:)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Dania główne
Kotlety z kiełbasy
Dania główne
Boeuf bourguignon
Dania główne
Kurczak zapiekany w zielonym sosie.
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Coś dla miłośników śląskich karminadli a polskich kotletów mielonych .
Odsłon: 203
Kotlety z kiełbasy
Danie z PRL - u , smaczne i szybkie. Takie kotlety możemy przygotować z szero...
Odsłon: 139