Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone z dużą ilością smażonej cebuli przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsnych dań. Proste, smaczne jedzenie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5985
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5985
Składniki
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety- z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła). Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, zdejmujemy je na talerz, przykrywamy, aby nie ostygły. Na patelnię dokładamy resztę oleju i masła. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok). Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i dokładamy do cebuli kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy chwilę całość 2-3 minuty.
Kotlety mielone z cebulą smażoną gotowe!