Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z indyka, młode kartofelki i sałatka z pomidorów.

Kotlety mielone z indyka, młode kartofelki i sałatka z pomidorów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1773 Ocena: 28760

Dodano:

Odsłon: 424

Kotlety mielone z udźca indyka podane z młodymi kartofelkami i sałatką z pomidorków.

Składniki

  • mięso mielone z udźca indyka 1 kg
  • cebula połowa
  • czosnek 5 ząbków
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajka kurze 2 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 10 szt.
  • koperek do posypania
  • Składniki sałatki:
  • pomidory malinowe 2 szt.
  • cebula połowa małej
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • naturalny jogurt 3 - 4 łyżki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z indyka, młode kartofelki i sałatka z pomidorów.

Przygotowanie

  1. Wykonanie sałatki:

    Wymyte pomidory kroimy w kawałki, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek jogurtu i całość mieszamy.

  2. Wykonanie dania:

    Cebulę, czosnek i mięso mielimy na sicie 4 mm. Dodajemy sól, bułkę tartą, jajka, majeranek, pieprze, wszystkie składniki wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi kartofelkami posypanymi koperkiem i sałatką z pomidorków, cebuli i śmietany.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń