Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone wręcz uwielbiam, jak prawie każdy. Kocha je moja córeczka i reszta rodziny. Jednak postanowiłam nieco je urozmaicić, co okazało się strzałem w dziesiątkę :)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Mięso z łopatki, słoninę, cebulę i chleb mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, bułkę tartą, majeranek i wodę (dolewamy stopniowo). Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę lub również siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy.
Wyrobioną masę mięsną formujemy w kulki nieco większe, niż na zwykłe kotlety. Kulki rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Zamykamy, zlepiając brzegi. Ponownie formujemy kulkę.
Obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy jak na kotleta (troszkę grubszego).
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (nie wiem czemu tak blado wyszły na zdjęciu). Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego!!!!