Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już dobrze wiecie mam swój drób puki co. A że nie lubię za bardzo schabowych z piersi gęsi czy kaczki dlatego często te piersi wykorzystuję na kotlety mielone lub pieczenie - pasztety na kanapki. Dziś kotlety zrobiłam inaczej i wyszły bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 672
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 672
Składniki
Piersi z gęsi pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z czosnkiem. Mięso z piersi gęsi nie ma za ładnego wyglądu tak jak wieprzowe ale smak kotletów jest o wiele smaczniejszy.
Bułkę świeżą lub czerstwą namoczyć w mleku, porozrywać ją aby wchłonęła całe mleko ( nie odciskać bułki z mleka ).
Do zmielonego mięsa dodać rozmoczoną bułkę razem z mlekiem, jajka, sól oraz pieprz i wszystko ze sobą połączyć. Gotowe mięso jest dość wodniste ale takie ma właśnie być.
Gdy mamy już przygotowane mięso na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Formować kotlety ułożyć w patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Proszę się nie obawiać kotlety się nie rozpadają.
Do garnka wlać szklankę wody, dodać suszone warzywa oraz pół łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli. Poukładać usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu poszły na górę. Jak już będzie widoczny gęstawy sos to znak że są już dobre.
Dzisiejszy obiadek podałam z ziemniakami polanymi sosem z kotletów oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety wyszły tak smaczne że nie da się tego opisać.