Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z piersi gęsi

Kotlety mielone z piersi gęsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2932

Dodano:

Odsłon: 85

Jak już dobrze wiecie mam swój drób puki co. A że nie lubię za bardzo schabowych z piersi gęsi czy kaczki dlatego często te piersi wykorzystuję na kotlety mielone lub pieczenie - pasztety na kanapki. Dziś kotlety zrobiłam inaczej i wyszły bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach.

Składniki

  • 1,5 kg piersi z gęsi ze skórą,
  • 1 bułka pszenna świeża lub czerstwa,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 małe jajka,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 szklanka (pojemność 210 ml) wody,
  • 2 łyżki suszonych warzyw (mam swojskie od mamy),
  • 3 ząbki czosnku.
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z piersi gęsi

Przygotowanie

  1. Piersi z gęsi pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z czosnkiem. Mięso z piersi gęsi nie ma za ładnego wyglądu tak jak wieprzowe ale smak kotletów jest o wiele smaczniejszy.

  2. Bułkę świeżą lub czerstwą namoczyć w mleku, porozrywać ją aby wchłonęła całe mleko ( nie odciskać bułki z mleka ).

  3. Do zmielonego mięsa dodać rozmoczoną bułkę razem z mlekiem, jajka, sól oraz pieprz i wszystko ze sobą połączyć. Gotowe mięso jest dość wodniste ale takie ma właśnie być.

  4. Gdy mamy już przygotowane mięso na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Formować kotlety ułożyć w patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Proszę się nie obawiać kotlety się nie rozpadają.

  5. Do garnka wlać szklankę wody, dodać suszone warzywa oraz pół łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli. Poukładać usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu poszły na górę. Jak już będzie widoczny gęstawy sos to znak że są już dobre.

  6. Dzisiejszy obiadek podałam z ziemniakami polanymi sosem z kotletów oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety wyszły tak smaczne że nie da się tego opisać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń