Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już dobrze wiecie mam swój drób puki co. A że nie lubię za bardzo schabowych z piersi gęsi czy kaczki dlatego często te piersi wykorzystuję na kotlety mielone lub pieczenie - pasztety na kanapki. Dziś kotlety zrobiłam inaczej i wyszły bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1145
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 976
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1748
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14734
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1145
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 976
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1748
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14734
Składniki
Piersi z gęsi pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z czosnkiem. Mięso z piersi gęsi nie ma za ładnego wyglądu tak jak wieprzowe ale smak kotletów jest o wiele smaczniejszy.
Bułkę świeżą lub czerstwą namoczyć w mleku, porozrywać ją aby wchłonęła całe mleko ( nie odciskać bułki z mleka ).
Do zmielonego mięsa dodać rozmoczoną bułkę razem z mlekiem, jajka, sól oraz pieprz i wszystko ze sobą połączyć. Gotowe mięso jest dość wodniste ale takie ma właśnie być.
Gdy mamy już przygotowane mięso na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Formować kotlety ułożyć w patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Proszę się nie obawiać kotlety się nie rozpadają.
Do garnka wlać szklankę wody, dodać suszone warzywa oraz pół łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli. Poukładać usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu poszły na górę. Jak już będzie widoczny gęstawy sos to znak że są już dobre.
Dzisiejszy obiadek podałam z ziemniakami polanymi sosem z kotletów oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety wyszły tak smaczne że nie da się tego opisać.