Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawię wam nową odsłonę kotletów mielonych którą wymyśliłam w trakcie robienia obiadu, akurat u mnie będzie z piersi kaczki ponieważ wolimy z tego mięsa zrobić mielone niż jeść suchą pierś kaczki.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6002
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 242
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24864
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6002
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 242
Składniki
Przygotować piersi z kaczki dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach razem z ząbkiem czosnku.
Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami.
Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów oraz jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu.