Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet mielony zapiekany w sosie musztardowym to klasyczne danie w nowoczesnym wydaniu, które łączy tradycyjne smaki z nutą wyrafinowania. Delikatne, soczyste kotlety mielone w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowym tworzą wyjątkową kompozycję smakową, idealną na rodzinny obiad czy elegancką kolację. Sos musztardowy dodaje potrawie wyrazistości, a zapiekanie kotletów sprawia, że stają się one wyjątkowo aromatyczne i apetyczne.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7370
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2866
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7370
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2866
Składniki
Przygotowanie kotletów mielonych: • Chleb tostowy namaczam w mleku. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. • Mięso mielone przekładam do miski, dodaję połowę posiekanej cebuli oraz czosnku, wbijam jajko, dodaję namoczony chleb, wsypuję majeranek, sól, ostrą paprykę i połowę musztardy. Wyrabiam masę mięsną. • Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
2. Przygotowanie sosu: • Na patelni rozgrzewam masło z olejem, dodaję pozostałą cebulę i czosnek, smażę do zeszklenia. • Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę przez 5 minut i doprawiam pieprzem oraz solą. • Wlewam bulion rosołowy i dodaję resztę musztardy, mieszam. • Sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotuję chwilkę, aż zgęstnieje.
3. Zapiekanie kotletów: • Kotlety układam w naczyniu żaroodpornym, polewam przygotowanym sosem. • Kotlety posypuję startym żółtym serem. • Naczynie wstawiam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam przez 15 minut w temperaturze 180°C.
4. Podanie: • Gotowe kotlety podaję z ziemniakami oraz ulubioną surówką. 5. Smacznego! Ciesz się aromatycznymi kotletami mielonymi zapiekanymi w kremowym sosie musztardowym, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.