Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone, ziemniaki, surówka.

Kotlety mielone, ziemniaki, surówka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1504 Ocena: 20202

Dodano:

Odsłon: 4102

Smażone kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i chrupiącą surówką z kapusty.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • jajka kurze 2 sztuki
  • cebula połowa średniej, starta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek łyżka stołowa
  • czosnek 3 ząbki
  • młode ziemniaki duże 6 sztuk
  • surówka z pekińskiej kapusty
  • Surówka:
  • Kapusta pekińska
  • Marchew
  • cebula 1 szt. mała
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • majonez 2-3 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie surówki:

    Surówka:
    Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.

  2. Wykonanie dania:

    Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.

  3. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń