Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielono - duszone wieprzowe.

Kotlety mielono - duszone  wieprzowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 359

Czy lubicie kotlety mielone ? My uwielbiamy dziś przygotowałam takie że jeszcze nie jedliśmy tak pysznych mielonych. Czasami człowiek ma dość drobiu i woli mięso wieprzowe lub wołowe, ja właśnie zachciałam dziś mielonych z czego rodzinka a zwłaszcza mąż bardzo się ucieszył. Z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem może zechcecie skorzystać i zrobić u siebie w domu, myślę że będziecie zaskoczeni a rodziny wasze zadowolone.

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula 80 g,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 małe jajko,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 1 cała bułka sucha,
  • 1 szklanka mleka (szklanka pojemność 210 ml),
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mielono - duszone wieprzowe.

Przygotowanie

  1. Bułkę śniadaniową wysuszoną namoczyć w mleku i poczekać aż całkowicie się rozmoczy i wchłonie mleko.

  2. W czasie gdy bułka się moczy w mleku, do miski przełożyć mięso mielone, dodać przyprawę z solą, jajko, pieprz, cebulę pokrojona w drobną kostkę, bułkę tartą oraz bułkę wymoczoną w mleku ( nie odciskać od mleka dodać całość ). Wszystko za pomocą ręki wymieszać do połączenia się wszystkich składników, można doprawić według siebie jeszcze przyprawą z solą.

  3. Z przygotowanego mięsa formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Na patelnię wlać olej rozgrzać go. układać przygotowane kotlety i smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor.

  4. W czasie gdy kotlety się smażą, do garnka wlać przegotowaną wodę doprawić ją przyprawą z solą tak około pół łyżeczki. Ułożyć usmażone kotlety wlać 2 - 3 łyżki tłuszczu od smażonych kotletów i dusić je pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze a w międzyczasie powstanie pyszny sos.

  5. Dzisiejszy obiad podałam z całymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem, polanymi sosem z kotletów oraz surówka z buraczków czerwonych z cebulką. Kotlety wyszły bardzo smaczne rozpływały się w ustach w środku były jak puchate.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń