Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy ci się sycący, ale też oryginalny pomysł na obiad? Znudziły ci się zwykłe schabowe lub kotlety mielone? W takim razie kotlety ojca Mateusza będą idealną propozycją dla ciebie. Gwarantujemy, że gdy zrobisz je chociaż raz, na stałe wciągniesz je na listę swoich ulubionych przepisów.
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Składniki
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na plastry o dowolnej grubości i lekko rozbij tłuczkiem przez folię. Mięso przypraw wedle uznania czosnkiem, sosem sojowym, solą, pieprzem i odstaw, by się zamarynowało.
W tym czasie umyj dokładnie pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki. Całość przesmaż na patelni i dopraw wedle uznania. Następnie umyj rzodkiewki i ogórki zielone, pokrój na plasterki i polej oliwą z oliwek i oprósz sezamem. Będzie to idealny dodatek do mięsa.
Zagotuj wodę i sparz pomidory. Obierz ze skórki i pokrój na plastry. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Pokrój cebulę w piórka. Kotlety usmaż na złoty kolor z każdej strony z dodatkiem cebulki. Przygotuj blachę lub szklaną brytfankę. W przypadku blachy, wyłóż ją papierem do pieczenia, a jeśli użyjesz brytfanki to posmaruj ją lekko tłuszczem. Usmażone kotlety ułóż w naczyniu. Na nich połóż plastry pomidora, pieczarki, a całość oprósz starkowanym serem. Na koniec posyp kotlety posiekanymi koperkiem. Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.
Kotlety podawaj z wcześniej przygotowaną surówką z rzodkiewek i ogórków.