Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy ci się sycący, ale też oryginalny pomysł na obiad? Znudziły ci się zwykłe schabowe lub kotlety mielone? W takim razie kotlety ojca Mateusza będą idealną propozycją dla ciebie. Gwarantujemy, że gdy zrobisz je chociaż raz, na stałe wciągniesz je na listę swoich ulubionych przepisów.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1609
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1609
Składniki
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na plastry o dowolnej grubości i lekko rozbij tłuczkiem przez folię. Mięso przypraw wedle uznania czosnkiem, sosem sojowym, solą, pieprzem i odstaw, by się zamarynowało.
W tym czasie umyj dokładnie pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki. Całość przesmaż na patelni i dopraw wedle uznania. Następnie umyj rzodkiewki i ogórki zielone, pokrój na plasterki i polej oliwą z oliwek i oprósz sezamem. Będzie to idealny dodatek do mięsa.
Zagotuj wodę i sparz pomidory. Obierz ze skórki i pokrój na plastry. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Pokrój cebulę w piórka. Kotlety usmaż na złoty kolor z każdej strony z dodatkiem cebulki. Przygotuj blachę lub szklaną brytfankę. W przypadku blachy, wyłóż ją papierem do pieczenia, a jeśli użyjesz brytfanki to posmaruj ją lekko tłuszczem. Usmażone kotlety ułóż w naczyniu. Na nich połóż plastry pomidora, pieczarki, a całość oprósz starkowanym serem. Na koniec posyp kotlety posiekanymi koperkiem. Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.
Kotlety podawaj z wcześniej przygotowaną surówką z rzodkiewek i ogórków.