Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety po parmeńsku z dodatkiem zielonego groszku to danie, które łączy chrupiącego kurczaka z ciągnącym się serem i aromatycznym sosem pomidorowym. To idealna propozycja na sycący obiad lub kolację, a podane z ryżem lub makaronem, smakuje jeszcze lepiej.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 594
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 432
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1541
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 594
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 432
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1541
Składniki
Filety rozbij lekko tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i papryką. W jednej misce roztrzep jajka, w drugiej wymieszaj bułkę tartą z parmezanem. Obtocz kurczaka najpierw w jajku, potem w bułce z serem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż panierowane kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (po 3–4 minuty z każdej strony). Odsącz je na papierowym ręczniku.
Na osobnej patelni podsmaż czosnek na oliwie, dodaj pomidory, cukier, oregano, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj zielony groszek i duś razem jeszcze 2 minuty.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż na nim podsmażone kotlety. Polej je sosem z groszkiem, posyp lub przykryj mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10–15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Gotowe danie posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj z ryżem, makaronem lub sałatką.