Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety po parmeńsku z dodatkiem zielonego groszku to danie, które łączy chrupiącego kurczaka z ciągnącym się serem i aromatycznym sosem pomidorowym. To idealna propozycja na sycący obiad lub kolację, a podane z ryżem lub makaronem, smakuje jeszcze lepiej.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11071
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11071
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
Składniki
Filety rozbij lekko tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i papryką. W jednej misce roztrzep jajka, w drugiej wymieszaj bułkę tartą z parmezanem. Obtocz kurczaka najpierw w jajku, potem w bułce z serem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż panierowane kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (po 3–4 minuty z każdej strony). Odsącz je na papierowym ręczniku.
Na osobnej patelni podsmaż czosnek na oliwie, dodaj pomidory, cukier, oregano, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj zielony groszek i duś razem jeszcze 2 minuty.
Przełóż sos do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż na nim podsmażone kotlety. Polej je sosem z groszkiem, posyp lub przykryj mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10–15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Gotowe danie posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj z ryżem, makaronem lub sałatką.