Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsze kotlety drobiowe są znacznie pożywniejsze, smaczniejsze i znacznie bardziej cieszą oczy, jeśli zapiecze się je w piekarniku z kilkoma dodatkami. Takie kotlety rarytaski świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków z wody lub frytek.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2281
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2281
Składniki
Opłucz mięso z piersi kurczaka. Jeśli to konieczne, usuń z niego błonki i chrząstki. Każdy z kawałków przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem na niewielkie kotlety.
Oprócz filety z kurczaka słodką papryką, pieprzem i solą. Obtocz po kolei w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmaż kotlety na oleju – około 1,5 minuty po każdej ze stron. Odłóż na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dołóż na patelnię, na której smażyło się mięso, łyżkę masła. Roztop je i wysmaż pieczarki. W trakcie smażenia dopraw gałką muszkatołową i solą.
Pokrój pomidor tak, by powstały 4 duże plastry (resztę pomidora wykorzystaj do innych celów).
Ułóż kotlety z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na każdym rozprowadź porcję pieczarek (około ¼ całości na każdym z kotlecików – zostaw trochę do dekoracji). Na pieczarkach ułóż po plastrze sera żółtego. Na serze ułóż plastry pomidora. Dopraw pomidor solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pozostałe plasterki sera. Całość udekoruj pozostałymi plasterkami pieczarek.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 10 minut.
Upieczone kotlety rarytaski podawaj udekorowane zieleniną, np. ułożone na listkach sałaty i ozdobione listkami bazylii.