Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ryżowe z tartym serem

Przepis dnia 2020-08-14
Kotlety ryżowe z tartym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 805

Dodano:

Odsłon: 544

Kotlety te powstały zupełnie przez przypadek, gdyż zabrakło ziemniaków na kluski. Zwykły ryż czy kasza też już się objadły, więc powstały takie oto kotlety ryżowe z mixem żółtych serów i koperkiem. U mnie akurat były dodatkiem do szaszłyków drobiowych z grilla i surówka z czerwonej kapusty z sosem vinegret, ale spokojnie mogą być oddzielnym daniem, bo są syte. W sumie to nie żałuję tych ziemniaków, bo kotlety wymiotły :-) Poniżej przepis na 8-10 sztuk pysznych kotlecików:

Składniki

  • 2 torebki ryżu (u mnie Parboiled)
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera (mogą być różne, ja dałam goudę, oscypka i rubin)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka koperku (posiekać)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ryżowe z tartym serem

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować, wyjąć z torebek, wsypać do miski i wystudzić. Następnie dodać do niego pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i wilgotnymi rękami formować kotlety. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i usmażyć po kilka minut z każdej strony.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń