Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz klasyczny schabowy musi być bity tłuczkiem z obu stron. Jest to charakterystyczny dźwięk w niedzielę w porze obiadowej. Ja proponuję trochę inaczej, a sąsiedzi będą zadowoleni z ciszy jaka będzie panowała u nas w domu. Zaproszeni goście docenią delikatność podanej potrawy.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 302
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11117
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3668
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1255
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 302
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11117
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3668
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1255
Składniki
Jeśli mówię bez bicia to mam na myśli, że kupujemy cały kawałek schabu u mnie to karkowy i tniemy na plastry bardzo cienko. Najlepiej robić to na krajalnicy elektrycznej. Ucięty plaster schabu nie może być grubszy niż 3-4 milimetry. Możemy spróbować pokroić długim nożem do mięsa, ale ja użyłem krajalnicy. Jak mamy pocięte kawałki schabu to obsypujemy solą i pieprzem bo te tradycyjne przyprawy dają najlepszy smak.
Na dwóch oddzielnych talerzach wysypujemy bułkę tartą oraz jajko, które mocno roztrzepujemy. Zaczynamy panierować i na początku obtaczamy w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowane kotlety i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Nie musimy smażyć długo, ponieważ mięso jest bardzo cienkie więc czas smażenia nie musi być długi.
I tak oto mamy już gotowy tradycyjny schabowy, ale zrobiony w nowy sposób. Smacznego.